Blog

RSS

El Camp d’Elx dibuixat. Quaderns Viatgers

02-01-2022


El Camp d’Elx dibuixat. Quaderns Viatgers

Quaderns Viatgers va nàixer fa onze anys amb la vocació de “mostrar el món dibuixe a dibuix” seguint la filosofia de Urban Sketchers. Lògicament, la nostra principal font de motius ha sigut, i és, la nostra ciutat, el nostre entorn quotidià, on hem dedicat més temps i treball, amb incursions esporàdiques a alguns dels llocs més coneguts del camp il·licità.


En 2019, dediquem un cicle temàtic en el qual, al llarg de nou mesos, dibuixem el contingut del Museu Escolar de Puçol, el qual cristal·litzava en una exposició dels treballs inaugurada en aquest mateix lloc al setembre d'aqueix any i es rematava amb la publicació del llibre, Passat Dibuixat-Quaderns Viatgers a Puçol, afavorit per Projecte Puçol. Llavors es va fer evident la necessitat de dedicar atenció a les pedanies il·licitanes, llocs d'on ha eixit bona part del material atresorat per aquesta institució, però vam haver d'aparcar la posada en pràctica de la idea davant la situació creada pel Covid-19.


L'aparició a la fi de 2020 del llibre Elx Dibuixat amb la mirada de Quaderns Viatgers, publicat per Aviva-Elx en col·laboració amb la regidoria d'Educació i Visit-Elx, ens va decidir a iniciar el projecte Pedanies. Quan repartim la publicació la companya cuadernista Mercedes va exclamar: “Ací falten les partides!” i allò va ser l'espoleta perquè, al gener de 2021, amb totes les limitacions que imposava el coronavirus, iniciàrem nostres correries per l'entorn rural d'Elx amb un projecte bastant ambiciós per a obtindre major coneixement dels seus paisatges i gents, de la seua essència de lluita i treball, intentant deixar a un costat la visió que l'urbanita té del “camp” com a lloc de xalets (abans, *faenetes) i d'oci.


El Covid-19 no ha disminuït la seua activitat al ritme que s'esperava i la presència letal de la pandèmia segueix aferrada a les nostres vides, la qual cosa ens ha impedit aconseguir en tota la seua extensió les metes inicialment plantejades per a dur a terme aquest projecte, la idea del qual vam exposar des de l'inici a Rafael Martínez, director del Projecte Puçol, oferint el resultat que s'obtindria d'aquest treball per a realitzar una exposició que ara s'ha materialitzat.


Sembla que el quadern de viatge exigeix pensar en llunyans i exòtics nous mons amb selves salvatges, llengües estranyes i éssers i paisatges insospitats, però hi ha altres mons que no exigeixen llargues i arriscades travessies, que no són tan exòtics i estan a l'abast de la mà, i en aquest cas parlem del nostre camp, de les pedanies del camp d'Elx.


Amb aquest treball que es presenta en el Museu Escolar de Puçol, a qui estem immensament agraïts, ens hem sentit descobridors d'una terra tan pròxima com ignorada.


Ramón Sempere, coordinador de Quaderns Viatgers.



 

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top